Žalec je bil 6. in. 7. oktobra  2023 gostitelj XVIII. Kongresa GZ Slovenije.

Na plenarnem delu so delegati izvolili delovna telesa Kongresa. Seznanili se s poročili o delu Gasilske zveze Slovenije v obdobju 2018 – 2023 in jih soglasno potrdili. Kongres je potekal v svečanem vzdušju ob prisotnosti številnih visokih gostov iz domovine in tujine. Gasilsko zvezo Brežice so na Kongresu zastopali trije delegati: Benjamin Kodrič, Kristijan Simončič in Martina Živič.

Na tajnih volitvah so delegati Kongresa izvolili vodstvo GZS. Za predsednika je bil ponovno izvoljen Janko Cerkvenik (GZ Šentjur pri Celju), novi poveljnik GZS je postal Zvonko Glažar (GZ Ptuj).

Iz Posavske regije je bil v Upravni odbor GZS imenovan Vincenc Knez (GZ Sevnica), v Poveljstvo GZS regijski poveljnik Gašper Janežič (GZ Sevnica), članica Nadzornega odbora GZS pa je postala Martina Živič (GZ Brežice).

Na kongresu so bila podeljena najvišja priznanja, ki jih podeljuje GZS (priznanje Plaketa gasilca, priznanje Kipec gasilca in priznanje Matevža Haceta).  

 

Obravnavane in sprejete so bile Programske usmeritve gasilstva za nadaljnjih pet let. Dvodnevni dogodek se je zaključil z gasilsko parado, v kateri je sodelovalo preko 4.000 gasilcev iz celotne Slovenije. Zbrane gasilce, praporščake in goste je nagovoril minister za obrambo, Marjan Šarec. Zaradi objektivnih okoliščin se predsednica države Nataša Pirc Musar Kongresa ni mogla udeležiti,  zato je v njenem imenu gasilce nagovorila svetovalka za nacionalno varnost. V ešalonu Posavske regije, ki ga je vodil regijski poveljnik Gašper Janežič je sodelovalo 48 gasilcev in gasilk iz GZ Brežice.  Nekaj naših  gasilk  pa je korakalo v  ešalonu članic  GZS. Zaključne slovesnosti so se udeležili tudi vsi trije nagrajenci Matevža Haceta iz naše zveze Mihael Boranič, Vinko Cvetkovič in Franc Urek.

 

KONTAKT

Gasilska zveza Brežice

Cesta Svobode 17, Brežice 8250

 

 gasilskazvezabrezice@siol.net

 051 365 808

PODATKI

TRR: SI56 6000 0000 1137 590, odprt pri Hranilnici LON

Davčna številka: 65652088

 

KORISTNO

Piškotki

Avtorske pravice © 2024 Gasilska zveza Brežice. Vse pravice pridržane.
Joomla! je brezplačna programska oprema izdana pod GNU General Public License.